bitcoin, belastingaangifte, 2020
(Afbeelding: Unsplash)

Het is weer zover: de belastingaangifte voor 2020 moet gedaan worden. Hoe zit het eigenlijk als je naast spaargeld en eventuele beleggingen ook cryptomunten had in 2020? In dit artikel beantwoorden we 7 vragen die je misschien hebt over bitcoin en andere cryptovaluta in combinatie met de belastingaangifte.

Waarschijnlijk heb je de blauwe envelop van de Belastingdienst al op de mat gehad. Vanaf 1 maart is het namelijk weer tijd om de belastingaangifte te doen. Nu de bitcoin (en daarbij ook andere cryptovaluta) een comeback hebben gemaakt in 2020 en veel mensen in de digitale munten hebben belegd, is het goed om hierbij stil te staan tijdens je belastingaangifte.

Bitcoin en belastingaangifte: vragen en antwoorden

VIDEO: Moet je belasting betalen over Bitcoin? | Belastingaangifte & Crypto, hoe werkt het precies?
BLOX

Want hoe geef je jouw vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta aan bij de belastingaangifte van 2020? En wat gebeurt er als je jouw cryptomunten niet aangeeft?

1. Waar geef je jouw cryptovaluta aan in de belastingaangifte?

VIDEO: Crypto belastingregels België 🇧🇪, de antwoorden van de Fiscus 🧐
Tim Van Hulle

Je cryptovaluta behoren tot box 3 (je vermogen dat je hebt opgebouwd door te sparen en beleggen) van de inkomstenbelasting. Jouw cryptovaluta geef je aan onder de categorie ‘overige bezittingen’.

2. Moet je altijd belasting betalen over je vermogen in bitcoin?

VIDEO: Dit MOETEN wij betalen aan de BELASTINGDIESNT!!
DoopieCash - Traden & Investeren

Je betaalt niet altijd belasting over je eigen vermogen. In 2020 ligt deze grens op 30.846 euro. Dit houdt in dat je geen belasting hoeft te betalen als je op 1 januari 2020 minder dan 30.846 euro aan vermogen hebt. Let op: we hebben het hier niet alleen over je vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta. Ook je spaargeld en andere beleggingen vallen onder eigen vermogen.

3. Hoeveel belasting moet je betalen over je vermogen?

VIDEO: CRYPTO BELASTING 2022: Wanneer moet ik dit ingevuld hebben & hoe werkt het? (Belasting Ontduiken?)
Corné Marchand

Hoeveel belasting je precies betaalt, hangt af van je totale vermogen. Bij een vermogen tot 100.000 euro betaal je een tarief van 0,54 procent. Dit stijgt uiteindelijk tot 1,58 procent bij een vermogen van meer dan 1 miljoen.

4. Hoe weet wat je vermogen is als de waarde cryptovaluta volatiel en nooit hetzelfde is?

VIDEO: Bitcoin & Ethereum: DÉÉL DIT MET IEDEREEN DIE JE KENT (WAARSCHUWING) #michaelsaylor
Investeren - Crypto Traden & Beleggen

Als je belastingaangifte doet over het jaar 2020, gaat het om je vermogen op 1 januari 2020 en dus ook de koers op die datum. Je kunt daarom het beste bij je brokers de waarde opvragen die je bitcoin of andere andere cryptomunten op deze dag hadden.

Tip: maak voortaan op 1 januari een printscreen van de koers. Dit is niet alleen fijn als je in maart weer met je belastingaangifte aan de slag gaat. De Belastingdienst kan namelijk ook altijd vragen om een onderbouwing van de waarde die jij hebt ingevuld.

5. Hoe zit het als je na 1 januari bitcoin hebt aangeschaft?

VIDEO: Crypto’s moet je aangeven in je belastingaangifte
Marjan Heemskerk - the happy financial

Als je op 1 januari 2020 geen bitcoin had, dan tellen de cryptomunten die je later in 2020 aanschafte niet mee in je aangifte voor 2020. Dan geef je bij de aangifte voor 2021 pas aan hoeveel vermogen je op 1 januari 2021 aan bitcoin en andere crypto had.

6. Hoe weet de Belastingdienst hoeveel cryptomunten je hebt?

VIDEO: Crypto & Belasting 2022 | De beste truc om MINDER BELASTING te betalen?
DoopieCash - Traden & Investeren

Banken geven elk jaar door aan de Belastingdienst hoeveel geld je op je spaarrekeningen, beleggingsrekeningen en betaalrekeningen hebt staan. Deze staan daarom vaak al vooraf ingevuld. Het is dan een kwestie van controleren.

Cryptovaluta zijn natuurlijk digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale partij als een bank aan te pas komt. Het is dan misschien verleidelijk om je vermogen in cryptovaluta niet aan te geven. Ten eerste ben je dan in overtreding. Ten tweede zijn actieve cryptobeurzen in Nederland door nieuwe wetgeving verplicht klantdata te verifiëren. De Belastingdienst kan dus bij providers met een Nederlandse vergunning zo opvragen hoeveel cryptobezit je hebt.

7. Wat gebeurt er als je jouw bitcoin niet opgeeft bij je belastingaangifte?

VIDEO: 7 tips voor Bitcoin en je belasting aangifte 2014 - E007
Bitmymoney

Wanneer je jouw vermogen in bitcoin en andere cryptovaluta niet aangeeft bij de belastingaangifte en de Belastingdienst hier achter komt, zijn de consequenties groot. De Belastingdienst kan een boete opleggen tot 300 procent van de belasting die je hoorde te betalen (en die je logischerwijs dan alsnog moet dokken). Dat niet alleen: het kan zomaar zijn dat de Belastingdienst je besluit strafrechtelijk te vervolgen.

De Belastingdienst kan tot vijf jaar na de aangifte nog aankloppen om verhaal te halen. Hoewel de Belastingdienst nu misschien nog niet actief controleert of mensen bitcoin en andere cryptovaluta achterhouden, kan dat over vijf jaar natuurlijk een heel ander verhaal zijn. De stijging van de waarde trekt momenteel namelijk flink de aandacht in de media en de politiek.

NPO Radio 1BelastingdienstBitcoin Magazine